2017. október 14., szombat

Gliwice - 2017. október 02.


V Liceum Ogólnokształcące im. Andrzeja Struga w Gliwicach

Hétfőn reggel kilenc órára vártak minket a az iskolába, ahol a díszteremben egy nagyon ünnepélyes megnyitóval köszöntötték a projekt résztvevőit.

Az iskola igazgatóhelyettese és a lengyel projekt koordinátora köszöntötte a vendégeket, majd az iskola tanulóinak a műsora következett. Énekkel, zenével és a partner országok nyelvén előadott játékos párbeszédekkel leptek meg minket.Annak érdekében, hogy az előttünk álló héten egy nagy csapatként tudjuk együttműködni, az iskola sportcsarnokában különböző csapatépítő-ismerkedős játékok következtek. A jó hangulat már előrevetítette, hogy olajozottan fog működni a közös munka.Miután egymást megismertük, Gliwice feltérképezése következett, de nem is akárhogyan. Még Görögországban, az első találkozón tanították meg az Actionbound mobil applikáció használatát, aminek most hasznát vettük. A lengyel diákok állították össze a feladatokat, melyeket kis csoportokban kellett végrehajtani. Az applikáció segítségével megkaptuk, hogy mit kell megkeresni a városban (épületet, szobrot stb.), és a feltett kérdésre ott kellett megkeresni a választ, azt beírni a telefonba, és helyes válasz esetén megkaptuk a következő feladványt 😃 Igy sikerült alaposan megismerni a várost.
 
Mivel mindenki jól teljesített, következhetett a jól megérdemelt ebéd a főtéren található Hemingway pubban.

Délután elvittek minket a Piast Gliwice Stadionjába, ahol eredetileg az egyik játékossal is találkoztunk volna, de sajnos a csapat az előző nap vereséget szenvedett, így az edző nem járult hozzá a találkozóhoz. Sebaj, így is nagy élmény volt!!


A napot a Gliwicei Rádió Torony megtekintésével zártuk. A tornyot 1935-ben építették, és 111 méterével a mai napig Európa legmagasabb fából készült tornya. A hely 1939. augusztus 31-én a német provokáció helyszíneként szolgált. Az akkor német fennhatóság alatt álló Gliwice német kézben lévő rádióállomása ellen a náci titkosszolgálat emberei magukat lengyel szabotőröknek álcázva, "áltámadást" hajtottak végre. A lengyelnek öltözött németek a rádióállomás elfoglalását követően német ellenes propaganda-üzenetet sugároztak, lengyel nyelven. Ez csupán ürügyként szolgált Lengyelország megtámadásra, a 2. világháború kirobbantására.Tartalmas napunk volt. Annyi minden történt már az első napon, mint máskor egy héten. És még van négy napunk 😃

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése