2017. október 14., szombat

Gliwice - 2017. október 03.

Nem, nem. Az élet nem csupán játék, móka és kacagás. Bár az lenne. De kedden reggel már nyolc órakor kezdtük a munkát. Történelem tanítás művészeteken keresztül következett.  A díszteremben  csoportokba osztva kellett a részt vevő országok történelmével kapcsolatos feladatokat megoldani. A játékos kvíz kérdések azért mégsem voltak olyan játékosak, komoly történelmi ismeretekre volt (lett volna) szükség.



A diákok előzetes feladatként a megújuló energiaforrások általános ismertetését és országonkénti bemutatását kapták feladatul, melyet power pointos prezentáció segítségével kellett bemutatniuk. Bence és András szépen teljesített, ügyesek voltak.


Az egész projekten végig vonuló téma a vállalkozás indítása. Az előző helyszíneken megtudtuk, melyik országban milyen lépéseket kell megtenni, ha vállalkozni szeretnénk, majd minden ország bemutatott egy általa megálmodott vállalkozást. Most az volt a feladat, hogy a kitalált vállalkozást nemzetközi szintre emeljék, és minden, a projektben részt vevő országnak adjanak benne feladatot. Nálunk Dávid kapta ezt a feladatot, rajta állt vagy bukott a siker :)
Miután mindenki felvázolta az ötletét, szavazni kellett, és a nyertes vállalkozást fogjuk a következő állomáson, Szlovákiában, Poprádon továbbfejleszteni. A lengyel vállalkozás nyert, mi, a nemzetközi kávéházunkkal a második legtöbb szavazatot kaptuk, amire nagyon büszkék voltunk!!



Az ebéd után a kísérletek bemutatása következett. Minden csapat nagyon érdekes és látványos kísérletet mutatott be. 

A magyar delegáció a következő kísérlettel kápráztatta el a közönséget:
Egy poharat színültig töltöttek vízzel, egy másikat vörösborral. (Mind a kettő szoba-hőmérsékletű volt, ez nagyon lényeges.) A vízzel teli pohár tetejére egy vastagabb papírlapot helyeztek, vártak pár másodpercet, majd felfordították a poharat úgy, hogy ne folyjon ki belőle a víz, és óvatosan a borral teli pohárra helyezték. Egy kicsit elhúzták a papírt, csak annyira, hogy egy rés keletkezzen és a két folyadék helyet tudjon cserélni egymással. A bor a víztől kisebb sűrűségű folyadék, hat rá a felhajtó erő, így  a két folyadék helyet cserél.


 Az eredeti terv szerint délután felmentünk volna az All Saints Church Tower tetejére, hogy megnézzük a kilátást, de sajnos esős napot fogtunk ki, így ezt máskorra halasztottuk. 

Mára nem maradt más, mint a vacsora és egy kis alvás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése