2017. október 15., vasárnap

Wroclaw - 2017. október 04-05.

Szerda reggel 8 órakor buszra szálltunk és két napra Wroclawért elhagytuk Gliwicét. A körülbelül 180 km-re lévő városig közel három órát kellett utazni, mert baleset is volt, a forgalom is nagy volt, és útfelújítások is nehezítették az előrejutást.
Szerencsére egyszer megálltunk egy rövid pihenőre, ami már jól jött, mert a fiúk egy kicsit elmacskásodtak 😊



11 órára megérkeztünk a történelmi belvárosba, ahol az idegenvezető már várt ránk, és elindultunk városnéző sétánkra.

Az egyik legrégebbi lengyel város Wroclaw (vagy magyarul Boroszló) Szilézia történelmi fővárosa, kb. 635 ezer lakosával Lengyelország 4. legnagyobb városa, ipari , kereskedelmi és oktatási központ, 2016-ban pedig  Európa kulturális fővárosa volt.

A város az Odera két partján fekszik, és annak négy mellékfolyója is átfolyik a városon. A számos csatornának és folyónak köszönhetően a város 12 szigetből áll, és  130 hídja van. Az európai nagyvárosok közül csak Amszterdamnak, Velencének és Szentpétervárnak van több.



Történelme egészen a 10. századig nyúlik vissza, amikor is a Piast dinasztia uralma alá tartozott. Elég viharos történelmi múltra tekint vissza, hiszen az elmúlt évszázadokban tartozott Csehországhoz, Lengyelországhoz, a Habsburg Birodalomhoz, a Porosz Királysághoz és a Német birodalomhoz is, mely mind nyomott hagyott a városon, építészetén érezhető mind a cseh, mind az osztrák és a porosz hatás is.


A város szíve a piactér. 



A háború után romjaiból építették újra a tér körüli házakat, és bár a tér megőrizte eredeti méretét és alakját, a rekonstruált házak már különböző stílust vonultatnak fel.

Keresztelő Szent János székesegyház




A Dóm- szigetén álló gótikus stílusú székesegyház a város első téglaépülete volt.

Városháza


Ma már múzeumként üzemel, valamint Európa legrégebbi éttermének a Piwnica Swidnickának is otthont ad.

Ellepték a várost a törpék :)

Az egyik kiváló wroclawi elfoglaltság a városban a törpevadászat. Létezésük a Narancsos Alternatíva nevű antikommunista mozgalomnak köszönhető. Az Alternatíva által szervezett akciók időpontját és helyét a város épületeinek falaira írták fel, melyeket az akkori hatalom természetesen lefestett. A fehérrel lefestett falfelületekre a mozgalom tagjai törpéket festettek. Így váltak az ellenállók jelképévé.
Az első bronzból készült törpét 2001-ben  helyezték el azon  a helyen, ahol a Narancsos Alternatíva tagjai a legtöbbször gyülekeztek, majd ezt követte a többi, 20-80 cm magas bronz szobrocska. Mára már több, mint 260 "miniember" látható Wroclaw utcáin. Van amelyik egyedül van, van amelyik párban látható, de van egy 21 fős szimfonikus zenekar is. Utcákon, épületek előtt lelhetők fel, reklámoznak valamit, vagy csak úgy álldogálnak, viszont egy kis vagány a 2703-as villamos tetején utazik minden nap.





Japán Kert




Nem csak nappal, hanem este is érdekes és gyönyörű arcát mutatja a város. Megnéztük a Neon-Street kivilágított feliratait, mely a '60-as, 70'-es évekből fennmaradt, akkor a város szürkeségének megtörésére készített táblákat őrzi. 



Később pedig felmentünk a Sky Tower tetejére, ahonnan megcsodálhattuk az esti város látképét. Az épületet 2007-ben kezdték építeni és 2012-ben fejezték be. A 212 méter magas épület 49. emeletéről ez a kép tárult elénk: 




Másnap délelőtt a 2015-ben megnyitott ökológiai oktatói központban, a Hidropolis-ban tettünk látogatást, ahol  modern multimédiás technológia és interaktív kiállítások segítségével tudhattunk meg sok mindent a vízről.




Csütörtökön délután új élményekkel gazdagodva visszatértünk Gliwicébe, és készültünk az utolsó, együtt eltöltött napunkra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése